Speelmethode

Speelmethode

4 Ways to Play!

Alles dat we onder de paraplu van SimpelSamenSpel ontwikkelen, is gebaseerd op onze speelmethode ‘4 Ways to Play®’, dat gevarieerd spelen makkelijk maakt.

De speelmethode motiveert kinderen tot gevarieerd spelen. Het is een denktechniek dat laat zien hoe je op verschillende manieren met 1 simpel ding kunt spelen. Het is een manier van kijken naar hoe kinderen spelen, en hoe je dat op verschillende manieren kunt stimuleren. De tofste simpelsamenspellen komen hieruit voort!

Voorbeeld (of kijk hier)
Wat kun je met een bal? Voetballen. Gooien. Rollen. Klopt. En wat kun je met diezelfde bal, als je er op een andere manier naar kijkt? Is het een maan? Een cake? Een schat?

Met 4 Ways to Play’ geef je het spel steeds een andere draai. Het helpt je om het spel makkelijk vanuit een andere invalshoek te bekijken. Houd de ‘4 Ways to Play’ de komende tijd eens in gedachte. Zo verzin je tijdens het spelen iets nieuws en bevorder je jullie creativiteit, met als gevolg dat kinderen langer zélf spelen. Veelal met de simpelste materialen om hen heen. Ben je benieuwd naar meer voorbeelden hoe je de speelmethode kunt toepassen? Check dan ons speelboek, de speelkaarten én de speelvideo’s op Jet & Jul TV. 

4 ways to play: energie voor het héle gezin!
Dit levert de speelmethode je op:

Blije kinderen die lekker (blijven) spelen ( dus méér tijd voor jezelf (en je koffie);))
Kinderen (en ook volwassenen!) hebben van nature een sterke speelbehoefte. Door als ouder regelmatig een impuls te geven door een nieuw spel  met een simpel materiaal te verzinnen, geef je slimme ‘voorzetjes’ die je kind daarna zelf oppakt. Gevolg? Je kind kan zijn speelbehoefte invullen, en dát leidt tot blije gezichtjes!
Tip: Speelt je kind zelf? Verander dan niets. Is het uitgespeeld? Kies dan een speelvariant ánders dan wat het al deed om een nieuwe impuls te geven.

Een ontspannen sfeer, meer gezelligheid in huis én een waardevolle tijd samen!
Als kinderen lekker kunnen spelen en positief worden gestimuleerd, worden ze blij en ontspannen: hun oogjes gaan twinkelen! Ze gaan mínder vaak op een ‘zeurende’ manier aandacht vragen doordat ze lekker bezig zijn, en even de aandacht ervaren die je ze geeft. Hier genieten kinderen van, en dát maakt de sfeer een stuk gezelliger!

Méér gezelligheid in de auto, in het restaurant of in de supermarkt;
Het helpt je naar een meer ontspannen lifestyle met jonge kinderen. Want als je kinderen lekker spelen, heeft dit dírect effect op de sfeer in huis, in de auto, in het restaurant of waar je ook bent! Met déze manier van denken valt er áltijd én overal wat te spelen! Juist ook met de simpele dingen om ons heen. Kinderen zijn gék op zelfverzonnen spelletjes!

Geen duur speelgoed meer nodig (bijna álles is speelgoed!);
Door vaker met simpele materialen te spelen, vergroot je creativiteit en ontstaan nieuwe speelideeën. 4 Ways to Play leert je meer door de speelse bril van een kind te kijken. Van nature verzinnen zij, met de simpelste dingen om hen heen, de leukste spellen. Geef ze de tijd en ruimte en kijk wat er gebeurt!

Ontwikkeling van creativiteit en zelfredzaamheid;
Twee van de belangrijkste vaardigheden. Nu op school, én later op je werk. Met simpele dingen nieuwe ideeën verzinnen, problemen oplossen, je goed kunnen concentreren en zélf verantwoordelijkheid nemen. Door de denktechniek in je hoofd te hebben en regelmatig toe te passen, ontwikkelt je kind deze belangrijke vaardigheden. Je helpt je kind, op een supersimpele manier, éxtra in zijn of haar ontwikkeling!

Vermindert gezeur om telefoon en Ipad
Tsja. We horen het vaak, en kennen het zelf ook. ‘Mag ik je telefooooon..’ Spelletjes doen en gamen is leuk. Maar als je gamed, doe je andere dingen niet, terwijl kinderen die behoefte wél hebben. Gevolg? Gezeur, lusteloosheid, weinig energie. Door de denktechniek vaker toe te passen biedt je je kind andere dingen die ze kunnen doen. Misschien niet de eerste keer, maar je zult zien, na een of twee dagen gaan je kinderen mínder zeuren om je telefoon of de Ipad!

En weer opgeladen naar de werk!
Door thuis meer tijd en aandacht voor een simpelsamenspel te maken, wordt thuis een bron vol positieve energie. Je uit jouw loyaliteit naar het gezin en dat doet iedereen goed! Zo ga je de volgende dag weer vol goede energie terug naar je werk! Zo ook de kinderen, die gaan weer vrolijk naar school en/of naar de opvang!