Blog

Verhaal ‘Klussen’

“Ja, hoor…een echte houto!”

Het is zaterdag. Midden februari.. Buiten is het koud, grijs en nat… Een perfecte dag om binnen wat klusjes te klaren! Dat wordt tof! Vandaag wordt het nieuwe bureau van papa bezorgd. Ding Dong!! De deurbel. Papa doet open. Er staat een man voor de deur. Het is de pakketjes bezorger. Nou ja, pakketje? Dit keer is het een gróót pakket! Papa loopt mee naar de vrachtwagen en helpt de bezorger even. Hij kijkt naar al het materiaal achterin de bus. Hij ziet wat pallets liggen. “Wat doet u daarmee?” Vraagt papa aan de pakketbezorger. “Dat is houtafval”, stelt de man. “Zou ik dat zo ook mee mogen nemen? Het is vandaag klusjesdag en ik denk dat de kinderen en ik hier wel wat leuks mee kunnen verzinnen.” De man moet lachen. “Natuurlijk”, zegt hij. “Scheelt mij weer sjouwwerk.” Papa helpt eerst de bezorger met het tillen van het pakket. Het is zwaar. Heel zwaar!

Daarna tilt papa de houten pallet uit de bus, en legt deze in de voortuin. “Bedankt, fijne dag!” De mannen nemen afscheid. Binnen mogen Jet & Jul het grote pakket openmaken. Het bureau zit helemaal verpakt in grote stukken karton. Met een schaar knippen ze het tape eraf. “Tadaaa! Het nieuwe bureau van papa!” Papa kijkt blij, hij heeft zin om zijn werkkamer op zolder verder in te richten. Het zou fijn zijn als de jongens zichzelf ook met een klusje kunnen vermaken.

“Wow”, zegt mama, “kijk deze twee grote kartonnen platen waarmee het bureau is verpakt!” “Hier kunnen we vast iets moois van maken!” “Jaaa”, roept Jet direct enthousiast, “een poppenkast!” “Dat is een goed idee”, zegt mama. “Wat is een poppenkast?” Vraagt Jul. Mama zoekt, als voorbeeld, een plaatje van een poppenkast op de tablet. Nu weet Jul wat een poppenkast is. Daar kunnen we dit karton mooi voor gebruiken . Papa tekent een groot gat op het karton. Met de schaar maakt hij alvast een beginnetje, zodat Jet het verder kan gaan uitknippen. We versieren de poppenkast met wasco of ander materiaal. Mama legt o.a. een schaar, stickers, stiften, wasco, verschillende soorten papier en lijm op de vloer. Dan gaat papa op zijn werkkamer verder met klussen aan zijn nieuwe bureau. Iedereen is hard aan het werk.

Speelvariant met de nadruk op constructie

Poppetjes voor de poppenkast
“Klaar!” Jet & Jul zijn trots op hun zelfgemaakte poppenkast. “Nu moeten we nog poppenkastpoppen maken”, zegt mama. “Kom, we gaan naar buiten. Op zoek naar stevige takken. Van die takken maken we poppen. We knippen plaatjes van mensen, dieren of gezichten uit (reclame)bladen en bevestigen deze op de tak met wat plakband of tape.” “Of ik teken zelf een poppetje en knip deze uit”, zegt Jet. “Ja, dat is ook een goed idee.” Ze trekken hun jassen aan om een rondje te wandelen. Mét een doel! Op zoek naar geschikte takken voor de poppenkastpoppen. Mama neemt een plastic zak mee waar ze de takken in kunnen verzamelen. Eenmaal weer thuis, met gezonde rode wangen van de kou, starten Jet & Jul ijverig aan hun volgende project; poppenkast-poppen maken!

Het is lunchtijd. Mama maakt lekkere tosti’s terwijl Jet & Jul een poppenkastvoorstelling aan het oefenen zijn. “Jongens, de tosti’s zijn klaar”, roept mama. Even pauze! Na de tostipauze genieten papa en mama van een korte poppenkastvoorstelling.

Speelvariant met de nadruk op fantasie

Apenkooien in de schuur?
Papa moet in de schuur even iets op maat maken. Voor zijn nieuwe bureau. Jet & Jul vinden het leuk bij papa te zijn. Ze willen ook graag iets in de schuur doen. De schuur is niet echt een speelplaats voor kinderen, een werkbank met gereedschap, scherpe dingen en schoonmaakmiddelen. Wanneer papa er zelf bij is mogen ze daar ook zijn. Sterker nog, papa vindt het eigenlijk wel leuk om samen met de kinderen in de schuur te klussen. Eerst moet hij zijn laatste onderdeel van het bureau even afmaken. Vóórdat hij daaraan begint kijkt hij om zich heen. Wat ligt er in de schuur dat hij kan gebruiken om samen een klimrek te maken? Hij pakt een touw en een stang. Samen met Jet & Jul bedenkt hij hoe ze hiervan een klimrek kunnen maken. “Tadaaa, gelukt! Een klimbaan!“ Terwijl papa zijn laatste bureau klusje afmaakt, spelen Jet & Jul ‘klim-aapje’ in de schuur. Wel met regels, want ze kunnen niet tegelijk aan hetzelfde hangen. Dan zijn ze te zwaar en gaat het kapot. Ook spreken ze af hoe lang ze om de beurt aan het rek hangen. Samen spelen ze in de schuur.  Papa kijkt met één oog mee. Ze houden elkaar goed aan de regels 😉

Speelvariant met de nadruk op bewegen en regels

Van pallet naar ‘houto’
Papa is klaar met zijn bureauklus. Zo, zegt papa, nu is het tijd voor een nieuw klusproject! Samen met jullie. Kom maar eens mee, ik heb in de voortuin iets leuks liggen. Jet & Jul lopen nieuwsgierig mee naar de voortuin. Ze zien een houten pallet liggen. “Wat moeten we hiermee?” vraagt Jet verbaasd. “Geen idee”, zegt papa. “Hebben jullie een idee? Wat kunnen wij hiervan maken?” “Een auto kar”, roept Jul blij. Hij gaat op de pallet zitten en doet een auto na. “Ja leuk!” roept Jet, en dan noemen we het een ‘houto’, want hij is van hout! “Als we hieronder wieltjes maken, kunnen we er écht mee rijden!” “Haha, oké, we gaan het proberen”, zegt papa bedenkelijk. Hij pakt pen en papier. Samen maken ze een schets. Hoe zal de pallet ‘houto’ eruit gaan zien? En welke onderdelen hebben we dan nog nodig? Ze maken een lijstje. 4 wieltjes, extra hout als leuning, spijkers en schroeven. En o ja, een touw als stuur? Als ze er samen over eens zijn, gaan ze naar de bouwmarkt. “Samen op zoek naar hun materialen.”

Eenmaal terug beginnen ze aan hun gezamenlijke project. Samen met papa klussen Jet & Jul voorzichtig met een hamer en een boor. Ze vinden het supergaaf om een eigen ‘houto’ te maken! Mama kijkt vol trots mee. En het resultaat mag er zijn! Wat een toffe ‘houto’ om mee te spelen! Ze kunnen elkaar vooruit duwen of trekken. De buurtkinderen komen al snel helpen met duwen….

Speelvariant met de nadruk op constructie en bewegen

Papa en mama gaan voldaan koffie drinken. Ze kijken naar de spelende kinderen. Wat een mooie klusjesdag was het vandaag toch… De zolder ingericht en in de schuur geklust. Het grauwe winterweer van februari viel vandaag eigenlijk wel mee.

Heel veel speelplezier!
Liefs Steef