Blog

5 x Kerst DIY

In samenwerking met Kidsproof neemt Stefanie je in deze kerstblog mee in een leuk voorleesverhaal over een dag uit haar eigen leven, dat uitmondt in gevarieerde samenspellen die je direct met je kinderen kunt doen. Een tof dagprogramma voor het hele gezin!

Het is (bijna) kerst! De tijd van lichtjes, warmte, lekker eten én vooral veel gezelligheid!
Ons huis wordt omgetoverd in kerstsfeer. De kerstboom wordt opgetuigd, lichtjes worden her en der opgehangen, de kerstradio staat aan… Wat een gezelligheid! Wij worden daar helemaal warm van.

“Mam, roept Maxim, hebben we al een kerst-tafelkleed?” “Uhh nee”, roep ik terug. “Dan ga ik er één maken!” Maxim pakt een stuk of tien tekenblaadjes, stiften en plakband. Hij heeft het project tafelkleed in zijn hoofd en gaat aan de slag. Floris helpt mee door ook kersttekeningen op een tekenvel te tekenen. Wat hoort er allemaal bij kerst? Wat zijn kerst-dingen om te tekenen? Een kerstboom, kadootjes, de kerstman, sneeuw en Rudolf het rendier bijvoorbeeld. De hele ochtend zijn ze zoet. Uiteindelijk plakken ze alle tekeningen aan elkaar, met plakband. Best een klusje. “Zo, klaar mama! Kijk eens, hier kunnen we gezellig eten.” ”Wat een mooi tafelkleed, helemaal in kerstsfeer, gezellig jongens! Ik bak een lekker ei, dat kunnen we dan lekker aan deze mooie tafel opeten.” Zo  gezegd, zo gedaan. Zo smaakt het eten nóg lekkerder 😉

Speelvariant met de nadruk op constructie

Speelvariant constructie

Buiten is het koud en nat. “Kom, jongens, we doen onze avonturenschoenen aan! We gaan onszelf even uitlaten, we gaan naar het bos.” Met onze avonturenschoenen kunnen we lekker rondstruinen en een stevig stukje wandelen. Even een frisse neus halen. Tijdens het wandelen zijn we continu op zoek naar nieuwe uitdagingen. Wie kan over die grote wortels van de bomen klimmen? Of durf jij van die steile helling naar beneden te glijden?

Speelvariant met de nadruk op bewegen

Eenmaal weer thuis drinken we een kop warme thee. Samen kijken we naar onze kerstboom. “Mooi versierd, toch mama?” zegt Floris. “Heel mooi ja. Maar we kunnen de boom nog mooier maken door ook zélf kersthangers te maken.” “Ja, goed idee”, juicht Maxim. We bekijken de knutselkast. Wat hebben we allemaal in de knutselbakjes liggen? We pakken wat vouwpapiertjes, verf, lintjes, een schaar en glitters. Daar maken we samen mooie dingen van, voor in de kerstboom. Ik leg uit hoe je dit engeltje moet vouwen, en jullie doen mij na, goed? Maxim en Floris zijn benieuwd hoe mama van vouwpapier een engeltje maakt. Ze volgen haar regels. Het worden hele mooie engeltjes voor in de boom, prachtig!

Speelvariant met de nadruk op constructie en regels

Het wordt vroeg donker. Met kerst is dat juist leuk, want dan zie je de kerstlichtjes éxtra goed. We maken het avondeten ook in kerststijl, want dat past natuurlijk goed bij het mooie kerst-tafelkleed. Samen met Maxim en Floris verzin ik een kerst-voorgerechtje. We zijn het erover eens; het moet een Rudolf de rendier worden! Maar hoe gaan we dat doen? Een stukje brood met kruidenboter als gezicht, een soepstengel met daaromheen wat ham, krentjes én wat tomaatjes… Daarmee komen we al een heel eind. De jongens zijn trots op het eindresultaat en peuzelen het lekker op.

Speelvariant met de nadruk op fantasie

We hebben nog kerstverlichting over. “Mam, ik heb  een goed idee! We kunnen onze slaapkamer ook met kerstlichtjes versieren. Dan heb ik een echte kerst-kamer!” Wat een top idee! Samen bedenken we op de slaapkamers hoe we deze in kerststijl kunnen gaan versieren. Hoe kunnen we de lichtjes het beste ophangen? De jongens hebben daar goede ideeën over. We doen de grote lamp uit en de kerstverlichting aan. Wat een sprookjesachtige kamer hebben de jongens nu… Heerlijk knus om samen onder de kerstlichtjes een boekje voor te lezen. We hebben onze kerstvoorleesboekjes weer op een stapel gelegd. Daar kunnen we de komende weken voorleesverhaaltjes uit putten.

Speelvariant met de nadruk op fantasie

“Kom schatten, tandenpoetsen, pyjama aan en dan gaan we gezellig onder onze sterrenhemel zitten…” “Nee, mama, het zijn geen sterren. Het zijn kerstlichtjes.” “Ohja tuurlijk, ik waande me al in de sprookjeswereld van duizend-en-één-nacht. 😉 Slaap lekker!

Fijne kerstdagen allemaal!

Stefanie

Op zoek naar leuke speelideeën voor jullie gezin? Bekijk dan mijn Speelboek op simpelsamenspel.nl en meld je aan voor onze nieuwsbrief!