Blog

3 x Paas DIY

In samenwerking met kidsproof neem ik je mee in een leuk voorleesverhaal over een dag uit haar eigen leven, dat uitmondt in gevarieerde samenspellen die je direct met je kinderen kunt doen. Een tof paasprogramma voor het hele gezin!

“Ei, ei, ei, en ik ben zo blij, want het is bijna pasen en dat vieren wíj!“

“Mama, mama, er liggen héél veel paaseitjes in de supermarkt!” Ik zucht… Hebben we de chocoladeletters en kerstkransjes voor mijn gevoel nét achter onze kiezen, komt de volgende chocolade-challenge er weer aan! Paaseitjes!!

Het is weer bijna Pasen. Best lekker eigenlijk, want dan krijgen we de lente weer in onze bol. Zo blij als een chocolade-ei! De vóórpret is ook al leuk, want chocolade eitjes zijn zó ontzettend lekker! Ik heb maar vast wat chocolade-eitjes in een schaaltje op tafel gelegd.

“Jongens, kom eens!” roep ik naar Maxim en Floris. Ik laat ze het schaaltje met chocolade-eitjes zien. Willen jullie een lekker eitje verdienen? Volmondig roepen de jongens ‘ja’. “Goed, dan moeten jullie éérst drie nep-eieren zoeken die ik binnen in de woonkamer én in de tuin heb verstopt!” De jongens gaan gelijk op zoek.

Speelvariant met de nadruk op regels en bewegen

Waar liggen ze toch? Alvast een goede oefening voor wanneer de échte paaseieren door de paashaas zijn verstopt! Blij komt Floris met het eerste gevonden houten ei. Deze lag in een bloempot verstopt. Maxim kijkt onder de bank.. En ja, hoor! Het tweede ei is ook gevonden! Waar ligt het derde ei?

Maxim en Floris zoeken ijverig de hele tuin door. Uiteindelijk vinden ze het derde ei achter het houten bankje. Alle drie gevonden! Yess! Het chocolade eitje is verdiend! “Goed gedaan, jongens! Alsjeblieft, welverdiend,” zeg ik met een knipoog. Maxim en Floris genieten van het eitje. Ze zijn zó blij als een ei en spelen daarna zelf het verstopspelletje verder. Om beurten verstoppen ze drie eieren. De ander moet gaan zoeken…

“Doe me maar na!”
Ik zit aan de keukentafel en heb wat te drinken ingeschonken. “Drinkpauze!” roep ik naar de jongens. Maxim en Floris zijn klaar met hun verstopspelletje. Ze komen bij mama aan tafel zitten. Ze drinken wat en kletsen over Pasen. “Wat heb jij in je hoofd, als je aan pasen denkt?” vraag ik. “Chocolade-eitjes”, zegt Maxim meteen. “Ja, snap ik”, lach ik. “Waar denk je nog meer aan?” “Mooi weer”, zegt Floris, “en gele kuikentjes!” “Gele kuikentjes?” Ik moet weer lachen. “Ja”, zegt Floris, “die zie ik ook altijd in de supermarkt, net als de paashaas. Die staan ook tussen alle chocolade-eitjes.” “Ja, dat klopt inderdaad, dat zie je goed.”

“Ik heb een leuk idee”, roept Maxim plots enthousiast. “Mama, blijf zitten. Ik ga papier en verf halen.” Hmm, ik ben nieuwsgierig. Welk idee zou hij hebben? Maxim komt terug met twee vellen papier, twee verfkwasten en een doosje met waterverf. “Aha! Leuk idee!” Ik sta op en pak een bekertje met water en een papiertje. “Hiermee kan je de verfkwast schoonmaken.”

Speelvariant met de nadruk op regels en constructie

“Oké mama, let op. We spelen het spelletje ‘elkaar-na-schilderen’, goed? Ik zet een streep verf, wacht dan even op jou, en jij zet dan op jouw vel papier dezelfde streep verf. Jij doet mij dus steeds na. Dan heb jij straks dezelfde verftekening als ik.” Ik knik braaf ja… “Kom maar op. Begin maar! Ik verf jou wel na. Maar let wel op dat je niet te snel verder verft, want anders kan ik jou niet meer volgen.”

En zo verven we samen dezelfde tekening. Mama doet Maxim na. Om beurten verven we elkaars tekening na. Streep voor streep. De één moet niet te snel verven en natuurlijk wachten op de ander. De ander moet goed kijken om zo dezelfde strepen na te verven. Samen gezellig aan tafel. En Floris kijkt mee. Wat het geworden is? Een geel kuikentje! Alvast voor Pasen!

Uitwaaien
“Kom, we laten de verftekeningen even op tafel drogen”, zeg ik. “We gaan even lekker naar buiten. Uitwaaien aan de rivier de Waal. Jas en laarzen aan, want het is nog een beetje fris. De zon voelt vandaag nog niet zo warm.” Samen fietsen we naar de rivier. Een mooi zandstrand vol kleine steentjes die ze ver in het water kunnen gooien. Dat is altijd leuk!

“Kom, we gaan zoveel mogelijk witte steentjes verzamelen”. Floris vindt het leuker om de steentjes niet te verzamelen, maar direct in de Waal te gooien. Maxim gaat wel de uitdaging aan om zoveel mogelijk witte steentjes te vinden. Ze maken samen een hoopje van de witte steentjes.

Speelvariant met de nadruk op constructie en fantasie

“Wowie veel!” roept Floris enthousiast wanneer hij het hoopje bij elkaar geraapte steentjes van Maxim ziet liggen. “Wat gaan we ermee doen, mama?” “Ik moet nog aan het geel geverfde paaskuikentje denken!” Samen maken we van de steentjes een paashaas en een ei. Een soort paas-mozaïk van steentjes! “Het kuikentje slaapt”, grapt Maxim. Of lijkt het meer op een slapende paashaas? Wie zal het zeggen…

Voldaan en lekker uitgewaaid stappen we weer op de fiets. “Ei, ei, ei en we zijn zo blij!”

Fijne pasen en veel speelplezier!
Liefs Steef

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly