Blog

Verhaal ‘Pasen’

“Ei, ei, ei, en ik ben zo blij!“

Het is weer bijna Pasen. Best lekker eigenlijk, want dan krijgen we de lente weer in onze bol. Zo blij als een chocolade-ei! De vóórpret is ook al leuk, want chocolade eitjes zijn zó ontzettend lekker! Mama heeft vast wat chocolade-eitjes in een schaaltje op tafel gelegd.

“Schatjes, kom eens!” roept mama naar Jet & Jul. Mama laat ze het schaaltje met chocolade-eitjes zien. Willen jullie een lekker eitje verdienen? Volmondig roepen ze ‘ja’. “Goed, dan moeten jullie éérst drie nep-eieren zoeken die ik binnen in de woonkamer én in de tuin heb verstopt!” Jet & Jul gaan gelijk op zoek.

Speelvariant met de nadruk op regels en bewegen

Waar liggen ze toch? Blij komt Jul met het eerste gevonden houten ei. Deze lag in een bloempot verstopt. Jet kijkt onder de bank.. En ja, hoor! Het tweede ei is ook gevonden! Waar ligt het derde ei?

Jet & Jul zoeken ijverig de hele tuin door. Uiteindelijk vinden ze het derde ei achter het houten bankje. Alle drie gevonden! Yess! Het chocolade eitje is verdiend! “Goed gedaan! Alsjeblieft, welverdiend,” zegt mama met een knipoog. Jet & Jul genieten van het eitje. Ze zijn zó blij als een ei en spelen daarna zelf het verstopspelletje verder. Om beurten verstoppen ze drie nep eieren. De ander moet gaan zoeken…

“Doe me maar na!”
Mama zit aan de keukentafel en heeft wat te drinken ingeschonken. “Drinkpauze!” roept ze naar de Jet & Jul. Ze zijn klaar met hun verstopspelletje. Ze komen bij mama aan tafel zitten en drinken wat. Ze kletsen over Pasen. “Wat heb jij in je hoofd, als je aan pasen denkt?” vraagt mama. “Chocolade-eitjes”, zegt Jul meteen. “Ja, snap ik”, lacht mama. “Waar denk je nog meer aan?” “Paastak”, zegt Jet, “en gele kuikentjes!” “Gele kuikentjes?” Mama moet weer lachen. “Ja”, zegt Jet, “die zie ik ook altijd in de supermarkt, net als de paashaas. Die staan ook tussen alle chocolade-eitjes.” “Ja, dat klopt inderdaad, dat zie je goed.”

“Ik heb een leuk idee”, roept Jet plots enthousiast. “Mama, blijf zitten. Ik ga papier en verf halen.” Hmm, ik ben nieuwsgierig. Welk idee zou ze hebben? Jet komt terug met twee vellen papier, twee verfkwasten en een doosje met waterverf. “Aha! Leuk idee!” Mama staat op en pakt een bekertje met water en een papiertje. “Hiermee kan je de verfkwast schoonmaken.”

Speelvariant met de nadruk op regels en constructie

“Oké mama, let op. We spelen het spelletje ‘elkaar-na-schilderen’, goed? Ik zet een streep verf, wacht dan even op jou, en jij zet dan op jouw vel papier dezelfde streep verf. Jij doet mij dus steeds na. Dan heb jij straks dezelfde verftekening als ik.” Mama knikt braaf ja… “Kom maar op. Begin maar! Ik verf jou wel na. Maar let wel op dat je niet te snel verder verft, want anders kan ik jou niet meer volgen.”

En zo verven Jet en mama samen dezelfde tekening. Mama doet Jet na. Om beurten verven ze elkaars tekening na. Streep voor streep. De één moet niet te snel verven en natuurlijk wachten op de ander. De ander moet goed kijken om zo dezelfde strepen na te verven. Samen gezellig aan tafel. En Jul kijkt mee. Wat het geworden is? Een geel kuikentje! Alvast voor Pasen!

Uitwaaien
“Kom, we laten de verftekeningen even op tafel drogen”, zegt mama. “We gaan even lekker naar buiten. Uitwaaien aan de rivier de Waal. Jas en laarzen aan, want het is nog een beetje fris. De zon voelt vandaag nog niet zo warm.” Samen fietsen ze naar de rivier. Een mooi zandstrand vol kleine steentjes die ze ver in het water kunnen gooien. Dat is altijd leuk!

“Kom, we gaan zoveel mogelijk witte steentjes verzamelen”. Jul vindt het leuker om de steentjes niet te verzamelen, maar direct in de Waal te gooien. Jet gaat wel de uitdaging aan om zoveel mogelijk witte steentjes te vinden. Ze maken samen een hoopje van de witte steentjes.

Speelvariant met de nadruk op constructie en fantasie

“Wowie veel!” roept Jul enthousiast wanneer hij het hoopje bij elkaar geraapte steentjes van Jet ziet liggen. “Wat gaan we ermee doen, mama?” “Ik moet nog aan het geel geverfde paaskuikentje denken!” Samen maken we van de steentjes een kuikentje en een ei. Een soort paas-mozaïk van steentjes! “Het kuikentje slaapt”, grapt Jet. Of lijkt het meer op een slapende paashaas? Wie zal het zeggen…

Voldaan en lekker uitgewaaid stappen we weer op de fiets. “Ei, ei, ei en we zijn zo blij!”

Fijne pasen en veel speelplezier!
Liefs Steef