De witte turbo

De witte turbo

Een witte Renault 5 GT Turbo. Ronald iconische autootje in Supertof! TV. Wat is het verhaal erachter?

“Mijn snelle, grappige, old-skool autootje staat symbool voor herinneringen aan mijn eigen jeugd, nieuwe en toffe dingen doen, en misschien toch nét een beetje anders zijn.”

Het gaat een tijdje terug. Tot de mooiste herinneringen die Ronald heeft aan zijn jeugd, behoort dat hij door zijn vader naar school werd gebracht in dé ‘hot-hatchback’ van de jaren ’80, de Renault 5 GT Turbo.

“Het was altijd spannend… ‘s Ochtends bij het ontbijt was het afwachten wie mijn ouders mij en mijn broers naar school zou brengen. Sóms was het dan mijn vader, die in die tijd een gitzwarte (!) Renault 5 GT Turbo bezat, en ons op weg naar zijn werk in stijl afleverde bij de basisschool. Krap achterin zittend, een stevige olie-lucht en de stugge vering maakten van de rit naar school een hele belevenis. En niet te vergeten de accelaratiekracht van dit kleine, speelse, beweeglijke raceautootje!”

30 jaar later ontstond het plan om de zoektocht naar een eigen exemplaar te starten. Na lang zoeken vond Ronald er één in Bretagne, op zo’n 1100 kilometer rijden. Met een aanhanger is hij naar Bretagne vertrokken, en heeft een origineel, maar wel aangetast, exemplaar van een achteraf wonende boer op de kop weten te tikken. Een stevig en intensief restauratietraject volgde (jaja, alles zelf gedaan), waardoor nu, 30 jaar na dato, Ronald met zijn éigen zoons weer in een échte Renault 5 GT Turbo rijdt! De witte turbo is in ons gezin inmiddels symbool voor het ‘er samen op uit trekken en iets tofs gaan doen’, en wordt daarnaast door Ronald geregeld ingezet voor initiatieven zoals Stichting Kinderdroomwens, waarbij hij kinderen die wel wat positieve energie kunnen gebruiken, vol enthousiasme meeneemt in de beleving van het kleine snelle autootje. En de muziek? Die kan natuurlijk even lekker kei-hard :).

Gas erop!

Hieronder enkele foto’s van het proces