Media

10 tips! Zó kom je de tijd thuis met je kids lekker door

Door: Ronald Bouwels

Het Coronavirus: soms knap lastig, zeker als je ineens meer thuis bent met de kids. De eerste dagen nog best leuk misschien, maar in de praktijk best aanpoten. Ronald Bouwels van SimpelSamenSpel.nl helpt je op weg. Met déze tips kom je de tijd gezellig én waardevol door!

Iedere ouder kent het: wát ga je nú weer doen met je kids. Elke papa- of mamadag en in de weekenden weer een uitdaging. De tablet biedt uitkomst, maar ze er té lang op laten voelt niet goed, en jezelf omscholen tot kinder-entertainer zit er ook even niet in. Volg onderstaande tips en je hebt alles in handen voor een goede en gezellige tijd samen.

  1. Deel je dag in in blokken

Werk, sport, Netflixen en je kids helpen met school. Alles tegelijk maakt dat je eigenlijk niks écht met focus doet. Je dag opdelen in blokken helpt: kids zijn in de ochtend het scherpst, dus blok bijvoorbeeld tussen 08.30 en 09.30, en tussen 10.00 en 11.00 voor het onderwijzen van je kids.

  1. Mindfull: tijd voor de kids is écht tijd voor de kids

Yep. Lastig maar waar. Telefoon maar even aan de kant, en dat klusje komt straks wel J. Als je kinderen voelen dat je er met aandacht voor ze bent, zullen ze zich ook met meer aandacht zetten tot het doen van de schoolwerkjes. Nog een voordeel: als je je eraan overgeeft, kom je zélf ook beter in de flow.

  1. Leg dít handige speelboek op tafel

Nieuw in Nederland, en superhandig: het Supertof! Speelboek. Leg het boek op tafel, kies samen met je kids een activiteit uit, en ontdek en speel met alles om je heen. Handig opgezet, vol met thema’s, verhaaltjes en activiteiten, en je kind kan er zélf mee aan de slag. Gericht op kinderen van 2 tot 8 jaar, gebaseerd op een speelmethode, en hier verkrijgbaar.

  1. In de middag: kies een passende activiteit

Voordehandliggend? Misschien, maar niet altijd vanzelfsprekend. De ‘schoolochtend’ is voorbij, en de middag begint. Wát ga je doen? Als je je net hebt geconcentreerd, wil je ook wel even ontladen. Wissel de activiteiten dus af: net stilgezeten? Pak dan ff de voetbal. Net met de blokken gebouwd? Doe dan nu een fantasiespel met ze. 

  1. Geef de goede voorzet

Liggen ze nog met de Ipad op de bank? Spreek dan af tot hoe laat dat kan, en wat je daarna gaat doen. Tot 14.00uur op de Ipad en daarna iets anders doen? Laat ze dan even een kwartiertje bijkomen, en start dán pas de volgende activiteit. Veel kinderen hebben nadat ze net tv hebben gekeken of gegamed hebben een ‘inkakmoment’. Laat ze even bijkomen, en geef dán de voorzet tot een nieuwe activiteit.

  1. Alles is speelgoed

Wij vaders houden meestal niet zo van ‘lekker knutselen’. En al helemaal niet van knutselspullen bestellen J. En gelukkig, dat hoeft ook niet. Alles om je heen is speelgoed. Maak samen een vlieger van een plastic zak, kijk wie de stok het verst gooit en wie het langst op één been kan blijven staan. Let maar op; de kids vinden het ge-wél-dig en wij kunnen onze masculiene vikingkunsten weer eens fijntjes tonen.

  1. Gebruik ‘4 ways to play’!

Om de energie en het spel van je kids snel een nieuwe draai te geven, kun je onderstaand modelletje eens in je hoofd houden. Kies een voorwerp, en kies een spelvariant. Welke ideeën komen er in jullie op? Hoppa: nieuw idee waar je kind ook nog eens intens van geniet.

  1. Complimenteer

Triviaal misschien, maar belangrijk. De gekste ideeën leveren mooie energie op, dus probeer maar uit. En natúúrlijk was het een topidee! Kinderen (wie niet eigenlijk) groeien van complimenten, zeker als die gaan over wat zíj verzonnen hebben of kunnen.

  1. Kijk sámen een speelvideo op YouTube

Tijd voor een bakkie koffie? Kies dan iets op YouTube waar je kind ook nog wat aan heeft. Leuk die ‘Super-Mario-Batman-kijk-mij-racen-video’s’, maar daar heeft je kind weinig aan. Abonneer je GRATIS op dit YouTubekanaal, dan heeft je kind áltijd wat te kijken en te spelen, en kun jij even lekker je bakkie koffie drinken.

  1. Ga eropuit!

Vijver in de buurt? Wie gooit de steen het verst? Kun jij een bootje maken van riet? En wanneer ben je samen met je kind in een boom geklommen? Of ga een potje freerunnen in de stad. Wedden dat jullie je tijd thuis samen goed doorkomen?

Have fun, en stay safe!

Ronald