Media

Onderzoek: ouder die veel op smartphone kijkt, heeft slechtere band met kind

‘Hechting in gevaar’

Onderzoek: ouder die veel op smartphone kijkt, heeft slechtere band met kind

Meer aandacht voor het scherm van je smartphone hebben dan voor je baby. Uit onderzoek blijkt nu dat de band tussen ouder en kind hieronder kan lijden. Het is volgens onderzoekers van Tilburg University zeker in het eerste levensjaar belangrijk dat je je telefoon wat vaker weglegt en contact maakt met je kind.

De onderzoekers concluderen dat het belangrijk is dat ouders echt aanwezig zijn en reageren op hun kindje. En dat schiet er nog weleens bij in als je op je telefoon zit. Als de kindjes in het onderzoek daardoor geen contact kregen met hun moeder, reageerden de baby’s negatief.

‘Hechting loopt gevaar’

De uitkomsten van het onderzoek zijn voor Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media geen verrassing. “We zeggen al jaren dat het een mogelijk risico is”, zegt Pardoen tegen Editie NL.

“Als een kind minder oogcontact krijgt van ouders dan is dan riskant voor de hechting. En het heeft negatieve effecten voor de ontwikkeling van het kind, bijvoorbeeld achterstanden in taalontwikkeling.”

Voorbeeldfunctie

Pardoen denkt dat alle ouders zich hier af en toe schuldig aan maken. “Het begint met bewustzijn. Je hebt tools om je schermtijd bij te houden, dan is de volgende stap om het minder te doen”, zegt ze.

Zie deze link voor het artikel.