Pepernoten

Speel ‘4 Ways to Play’ met… pepernoten!

Kijk samen deze speelvideo van SimpelSamenSpel TV en speel met ons mee! Dit keer spelen we op 4 verschillende manieren met pepernoten. Supertof! Lees de simpelsamenspellen nog even na aan de hand van onderstaande Speelkaart. Welke speel ideeën met pepernoten ontstaan bij jullie?

Veel speelplezier! 🙂

Spelen met Fantasie!

“Hoe geef ik dit spel een andere draai, waardoor mijn kind gaat fantaseren?”

★ We doen alsof we roetpiet zijn! We gaan pepernoten strooien!★

“We pakten de zak van sinterklaas en deden alsof we sinterklaas en piet speelden. Zogenaamd gingen we dan onze schoenen zetten. We deden een paar pepernoten in de schoenen! Net als de échte pietjes! Dat was leuk! Toen riepen we papa. Hij mocht in de gang komen kijken. ‘Wowwww! Wat een hoop pepernoten!’ Een paar aten we lekker op. De rest deden we terug in de zak. Plots gooide Jul een handje pepernoten in de lucht!!! Net als roetpiet altijd doet. Ik vond het wel grappig maar we bedachten dat we dát spelletje straks maar beter buiten konden gaan spelen.”

Spelen met Constructie!

“Hoe geef ik dit spel een andere draai, waardoor mijn kind op zoek gaat naar oplossingen, iets gaat bouwen of maken?”

★ Welke figuren kun je met pepernoten maken?★

“Maar nu lagen de pepernoten wel verspreid op de mat in de gang. Jet bedacht toen iets heel leuks dat je met de pepernoten kunt doen. Ze ging ermee schrijven. Ze maakte van de pepernoten de letters van haar naam. Maxim en Tijn deden dat ook. Maxim schreef met pepernoten zijn naam:  M  A  X  I  M. En Tijn schreef met pepernoten de letters van zijn naam T  I  J  N. Toen bedachten we wat we nog meer met de pepernoten konden gaan maken. Een gezichtje van sinterklaas bijvoorbeeld. Of een piramide! Zo waren we even lekker bezig. Op de grond verzonnen we toffe bouwwerkjes met pepernoten.”

 

Spelen met Bewegen!

“Hoe geef ik dit spel een andere draai, waardoor mijn kind actief gaat bewegen?”

★ Hoe hoog kun jij gooien? Kun je de pepernoten ook weer vangen? ★

“Na het bouwen stopten we de pepernoten in de zak en gingen naar buiten. Jul wilde in 1 x heel veel pepernoten strooien! We pakten een handje pepernoten uit de zak… en.. gooide het zo hoog mogelijk in de lucht! 1, 2 en… gooi! We probeerden zo veel mogelijk pepernoten te vangen. Zo snel mogelijk pakten we de pepernoten weer op en gooide het weer in de lucht. We probeerden elke pepernoot met onze mond te vangen! Dat was leuk! Na een paar keer oefenen lukte het ook nog! Super tof! Ook probeerden we steeds hoger te gooien.”

Spelen met Regels!

“Hoe geef ik dit spel een andere draai, door nieuwe regels toe te voegen?”

★ Gooien we de pepernoten allemaal tegelijk of één voor één? Waar moet de ander gaan staan om het te vangen? Zullen we punten tellen? ★

“Toen kreeg Jet een idee! Ze bedacht het spelletje ‘pepernoten vangen’. De regels waren als volgt: Je moet tegenover elkaar gaan staan. Ongeveer 4 meter uit elkaar. De één pakt 10 pepernoten en gooit dan 1 voor 1 een pepernoot naar de ander. De ander moet proberen elke pepernoot te vangen. Maar let op; een pepernoot is klein, dus heel moeilijk om te vangen! Na wat oefenen en doorzetten vingen we steeds meer pepernoten. We deden het om de beurt. De één moest de pepernoten zo goed mogelijk één voor één naar de ander gooien, en de ander moest zo goed mogelijk vangen. Van de 10 had Tijn 2 pepernoten gevangen en Maxim had 4 pepernoten gevangen.”