Weggooidingetjes

Speel ‘4 Ways to Play’ met…  weggooidingetjes!

Speel op 4 verschillende manieren met dingen die je weg wilt gooien. Welke speel ideeën ontstaan bij jullie? Kijk ook samen deze speelvideo van SimpelSamenSpel TV en speel met ons mee!

Veel speelplezier!

Spelen met Fantasie!

“Hoe geef ik dit spel een andere draai, waardoor mijn kind gaat fantaseren?”

★ Speel samen een fantasiespel met iets dat je eigenlijk weg wilt gooien ★

Mama waste onder de douche haar haren. Plots was de shampoofles leeg. Wat nu? Weggooien dan maar. Of toch niet? Nee nog niet! Jet had een idee. Ze deed er een beetje water in en schudde het flesje op en neer.  Toen draaide ze de dop open en rook eraan. Hmmm lekker geurtje. Ze deed een beetje op haar pols. Mijn éigen parfum mama! Goed idee was dat Jet! Het lege shampooflesje werd nu haar flesje parfum.

 

Spelen met Beweging!

“Hoe geef ik dit spel een andere draai, waardoor mijn kind actief gaat bewegen?”

★ Rolt het? Kun je het gooien? Er achteraan rennen? ★

Jul zat op de wc. “Mama, ik ben klaaaaaar!” Riep hij. Mama moest zijn billen met wc papier afvegen. Mama pakte het laatste stukje papier aan het wc rolletje. “Kijk hier, Jul, het papier is op. Weer een leeg wc rolletje”. Jul stond nog gebukt en pakte het lege wc rolletje. Deze viel op de grond en rolde weg. Jul keek ernaar. Trok zijn broek snel omhoog en pakte het wc rolletje snel op. Hij rende snel de kamer in en rolde het wc-rolletje zo hard mogelijk vooruit. Daarna pakte hij het rolletje weer op en rolde het wc-rolletje weer vooruit. Dit deed hij een aantal keer en ging de hele kamer rond. Hij werd er steeds handiger in; het wc-rolletje rolde steeds verder weg. “Kom mee naar buiten, zei mama. Door de wind rolt het wc-rolletje nog verder weg!” En dat deden we. We gingen naar buiten, mét het wc-rolletje. Jul gooide het wc rolletje zo ver mogelijk vooruit en rende er achteraan. Steeds weer opnieuw. Super leuk om te doen!

Spelen met Regels!

“Hoe geef ik dit spel een andere draai, door nieuwe regels toe te voegen?”

★ Vanaf welke plek moet je mikken? En om beurten of tegelijk? ★

Mama ontving een pakketje van de postbode. Een doos met lekkere flesjes wijn. Mama haalde de flesjes wijn uit de doos. Jul kwam binnen en zag de doos. Hij had de wc rol nog in zijn handen. Mama zette de doos in het midden van de kamer en pakte wat afplaktape waarmee ze een lijn op de vloer maakte.  Jet kwam ook kijken. “Oké, zei mama, ik heb een spel met regels verzonnen. Luister. Ga met de wc-rol achter deze lijn staan. Vanaf hier moet je de wc-rol in de doos mikken. Dat doen we om de beurt.” “Ohh leuk!!” Riep Jul. We begonnen met het mik-spel. Eerst gooide Jul.. Mis. Jet ook…. Ohnee! Ook mis! We oefenden door. Het lukte steeds beter. We zette door… En jaaaa: Jet mikte nu wel raak! Het wc-rolletje kwam middenin de doos terecht! Yesss! We maakten het spel steeds moeilijker door de doos verder weg te zetten. Zo werd de mikafstand steeds groter. En het spel met regels steeds uitdagender..

Spelen met Constructie!

“Hoe geef ik dit spel een andere draai, waardoor mijn kind op zoek gaat naar oplossingen, iets gaat bouwen of maken?”

★ Welk materiaal pak je om een ronde vorm te maken?  Kun je van een wc-rol een ronde vorm maken? Hoe ga je dat doen? ★

Jet en Jul speelden nog steeds het mikspelletje. “Kunnen we niet iets met een ronde vorm vinden waarmee we kunnen gooien?” Vroeg mama. Dat gaat misschien wel makkelijker dan mikken met een wc-rolletje. Samen dachten ze na.. Kunnen we een balletje vinden? Of kunnen we zélf iets ronds maken? Jet keek naar het wc rolletje. “Hier kunnen we een rondje uit knippen”, zei ze.  En dat deed ze. Nu was het een soort frisbee geworden. Ze mikte de frisbee in de doos. “He, dat ging een stuk moeilijker!” Niet makkelijker dus. “Wat kunnen we maken zodat we beter kunnen mikken?” Mama pakte een oude tekening uit de papierbak en maakte daar een ronde prop van. “Gooi hier maar eens mee”, zei mama tegen Jet. Jet mikte een prop papier.. recht in de doos. Raak! Nu hadden ze 3 dingen om mee te mikken. Een wc-rolletje, een soort frisbee en een propje papier. Met deze 3 vormen speelden ze het mikspelletje. Ze onderzochten met welke vorm ze het beste konden mikken. Wat denk jij?