Vlog

Verhaal Sinterklaas

Hij komt, hij komt… die lieve goede SINT!” Ja hoor! We gaan de Sint en Pietenpakken weer van zolder halen! jet & Jul zijn dolblij! Het is weer bijna Sinterklaas! Een leuke, maar ook een beetje spannende periode… Cadeautjes krijgen is het leukst, zegt jet. Maar dat de Pieten ’s nachts in je huis kunnen komen is een beetje spannend!

Speelvariant met de nadruk op fantasie

Mama heeft ondertussen de Sint en Piet verkleedkleren gevonden. Een stokpaard, een staf en een juten cadeautjeszak horen daar ook bij. Oh nee, wat zie ik nu? De staf van Sinterklaas is kapot! Dan gaan we toch zelf een nieuwe maken, zegt Jul. Goed verzonnen, dat gaan we doen!

Kom Pietjes, zegt mama, dan gaan we eerst naar buiten om een grote stok te zoeken! Doe de Pietenpakken maar eens snel aan, dan gaan we als Pietjes naar het bos! Jet & Jul weten niet hoe snel ze de pakken aan moeten trekken, ze hebben er zo ontzettend veel zin in! In het bos gaan ze op zoek naar een lange, stevige stok, die gaat dienen als dé staf van Sinterklaas. Terwijl ze zoeken, vertelt mama dat alle zwarte Pieten in Spanje Pietentraining krijgen. Ze moeten leren klimmen, klauteren, rennen, balanceren over de daken, springen over schoorstenen… Dit oefenen ze het hele jaar door, zodat ze op 5 december snel en veilig alle cadeautjes door Nederland kunnen verspreiden. Dus, Pietjes, terwijl we naar die staf-stok zoeken kunnen we ook even trainen, hè?! Pietengym noem ik dat! Ja, goed idee, roepen Jet & Jul tegelijk.

Speelvariant met de nadruk op bewegen

Oké, luister naar mijn instructie, zegt mama. Ik ben nu jullie Pietenjuf. Ren van hier tot aan het einde van dit pad en weer terug! 3, 2, 1… Go! Jet & Jul rennen zo hard als ze kunnen. Jet is sneller, zij is groter. Ik heb gewonnen! Roept Jet. Dat vindt Jul niet zo leuk. Het is geen spel om te winnen, zegt mama. Het is om te oefenen en het gaat nu niet om wie de snelste of de beste is. Je moet elkaar juist helpen. Dat doen Pieten ook. Help elkaar nu maar eens een stukje in deze boom. Mama ziet een boom met een paar mooie klimtakken vanaf de grond. Jet & Jul proberen samen in die boom te komen. Daarna krijgen ze nog wat andere Pietengym opdrachten. Balanceren over boomstammen, springen over verschillende takken.. Een heus Pietengym parcours door het bos!

Speelvariant met de nadruk op constructie

En denk je dat ze ondertussen de tak hebben gevonden? Ja! Een hele mooie. Die nemen ze mee naar huis! Eenmaal thuis denken ze na hoe ze van de tak een staf kunnen maken. Mama pakt wat afvalkarton, papier, schaar en plakband. Samen gaan ze knutselend aan de slag.

In de woonkamer maken ze een Sint en Pietenhoek. De verkleedkleren liggen daar, inpakpapier om speelgoed mee in te pakken en klei om pepernoten mee te bakken! We maken van klei grote, kleine maar óók platte pepernoten! Wat voor gekke pepernoot bak jij?, vraagt Jet aan Jul. Jul denkt na over een nieuwe pepernoot. Allemaal zo rond is een beetje saai. We maken een bakplaat vol gekke klei-pepernoten!

Speelvariant met de nadruk op constructie en fantasie

Zullen we zondag samen échte pepernoten gaan bakken, vraagt mama. Volmondig zeggen ze ‘Ja’. Dat is een goed en lekker idee! Mama pakt de IPad. Kom eens kijken, zegt ze. Samen zoeken we naar een pepernotenrecept op internet. Dan weten we welke ingrediënten we nodig hebben, maken we een ingrediëntenlijstje en halen we het samen in de supermarkt. Misschien kunnen we ook nog kleine bakvormpjes of inpakdoosjes kopen, zodat we de pepernoten daar in kunnen doen met een lintje eraan? Of we pakken de pepernoten in met mooi glinsterpapier, zoiets als aluminiumfolie? Als cadeautje voor papa, oma, opa en de juf? En voor onszelf, roept Jul blij. Ja, ook voor onszelf. Leuk, dat gaan we zondag doen. Afgesproken. Jet & Jul hebben er nu al zin in!

Jet & Jul spelen leuk in de Piet en Sint hoek die mama in de woonkamer heeft gemaakt. Mama legt wat inpakpapier en plakband in de hoek. Direct gaan ze op zoek naar speelgoed dat ze kunnen inpakken. Ijverig gaan ze in de weer met papier, mooie lintjes en plakband. Ze zetten de laars van papa alvast klaar in de gang. Wanneer papa straks terug komt van zijn werk is hij blij verrast met een cadeautje in zijn schoen!

Speelvariant met de nadruk op fantasie

 

Jul maakt ondertussen ook een eigen Pietengymparcours in de woonkamer. Mama denkt een beetje mee. Wat kussens van de bank op de grond waar je op moet springen, schilderstape op de vloer waar je overheen moet balanceren en een ingepakt cadeautje dat je in de dekenmand moet mikken. De mand is de schoorsteen.

Speelvariant met de nadruk op bewegen en regels

Jet heeft wat speelgoed-reclamebladen gevonden. Mama geeft hem een vel papier, een schaar en lijm. Ik heb voor jou een opdracht. Knip welk speelgoed jij graag van de Sint zou willen hebben uit en plak dat op dit papier. Dan maak je een begin van jouw verlanglijstje. Dat is leuk! Maar wel moeilijk kiezen zeg…

Speelvariant met de nadruk op regels

Het is 18.00 uur. Papa komt thuis! Hij is blij verrast dat hij een mooi cadeautje in zijn laars vindt. Jet & Jul laten hem vol trots hun Piet en Sint speelhoek zien én de zelfgemaakte staf! Na het eten is het bedtijd. Een verhaaltje lezen voor het slapen gaan is vaste prik. Even lekker tegen papa of mama aankruipen. Even rust. En tsja, moeten jullie raden waar het boek die avond over ging..? Sinterklaas natuurlijk! Nog even… en het is 5 december.. En echt waar, “Hij komt, hij komt.. die lieve goede Sint!”

Heel veel speelplezier!
Liefs Steef