Pijler 2

Waardevol-schermgebruik-simpelsamenspel

Pijler 2

Hoe kunnen wij jou helpen?

Tuurlijk. Tablets, smartphones en televisie horen bij ons tijdperk. En het levert veel moois op. Tegelijkertijd worden we ons als maatschappij meer en meer bewust van juist ook de valkuilen. Herken jij dat ook?

Wist je bijvoorbeeld dat in recent wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat elk uur schermgebruik vóór het derde levensjaar, tot een hogere kans leidt op aandacht- en concentratieproblemen als je kind zeven is? En dat als je daar ‘samen speeltijd’ tegenover zet, de kans op aandacht- en concentratieproblemen bij je kind juist met 30% áfneemt? Daarnaast wordt er steeds meer duidelijk over de negatieve invloed van ‘overmatig en verkeerd’ schermgebruik op het gelukkig zijn en de schoolprestaties van kinderen.

Hoe kunnen we daar dan het beste mee omgaan?
Dat zoeken we samen met jullie uit. Het begint bij bewustwording!
Samen gaan we op zoek naar wat voor jullie waardevol en bewust schermgebruik is. De zaken die we zéker aan de orde stellen zijn:

  • Zicht op waarvoor jullie binnen je gezin smartphones, tablets en televisie gebruiken;
  • Zicht op hoe vaak jullie dat doen;
  • Zicht op wanneer jullie dat doen;
  • Zicht op hoe lang jullie met ‘schermen’ bezig zijn;
  • Zicht op wat jullie kijken. 

Hoe reduceer je schermgebruik?

Met elkaar brengen we de belangrijkste zaken in kaart, om vervolgens een duidelijk plan op te stellen voor de waardevolle inzet. Wel geven we je vast een paar belangrijke tips, waarbij we de richtlijnen uit onderzoek volgen, maar niet uitsluitend: we kijken ook naar de praktijk. Wat werkt wél, en wat werkt níet? Belangrijke richtlijn die we hanteren is bijvoorbeeld het Deltaplan Mediaopvoeding.

  • Een stappenplan: wat kan je doen om jouw behoefte aan schermgebruik te reduceren? We richten ons op het aanleren van nieuwe beeldschermgewoontes. In kleine stapjes, ontwikkelen jullie nieuwe gewoontes die bijdragen aan het toepassen van waardevol en bewuster schermgebruik. Dát leidt ook weer tot een hechter gezinsleven.

Voor de totale (brein!)ontwikkeling van onze kinderen is het van belang dat we meer aandacht gaan hebben voor een gezonde balans tussen online en offline vermaak en spel in de opvoeding. In samenwerking met verschillende experts, (o.a. van LerendBrein), helpen we je zo goed mogelijk met nieuwe feiten en inzichten over de invloeden van schermgebruik en de effecten hiervan op de (brein)ontwikkeling van onszelf én kinderen.

Zo veel mogelijk praktische handvatten bieden wij met onze lifecoachingsmethode zodat jij dat thuis makkelijk kunt toepassen. Elk gezin is anders. Wat werkt voor jullie?

Wat we doen

We helpen op eenvoudige en praktische wijze in kaart brengen hoe je in jouw gezin vaker plezier kunt maken en wat aandacht voor elkaar oplevert. Met duidelijke stappen werk je aan een hechtere band, zet je schermgebruik waardevol in en weet je hoe je de ontwikkeling van je kind met gericht spelen bevordert. Tijd voor spelen!

Ouders:
“Eerst best confronterend, we geven zelf namelijk niet altijd het goede voorbeeld. Maar nu we als gezin afspraken hebben gemaakt, en de kinderen weten wat ze wél en níet mogen, is er een fijnere energie en minder gezeur om de Ipad. Sterker nog, nu we het een aantal dagen doen, merken we dat de kinderen makkelijker te motiveren zijn, en zélf de klok in de gaten te houden. Ze spelen merkbaar meer buiten. Echter super fijn!” – Martijn, vader van 2 zoons.

Nog wat meer lezen? Kijk dan bijvoorbeeld eens hier
Of de website van Mediawijzer, klik hier

Klik hier om terug te gaan naar de pagina over ‘Ons lifecoachingstraject’